1. Viermii – multi dintre crescatorii cu vechime, nu numai incepatorii, nu au fost deranjati niciodata de acestia.
Viermi intestinali
-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta; -slabesc si nu mananca cu pofta; – dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii devin mai vioi;
Recomandari pentru tratament:
a) Stozzon (praf) – se administreaza in apa aproximativ o data la 3 luni, timp de o zi.Propunerea mea este ca in ziua in care il administrati, porumbeii sa primeasca mai putina mancare decat de obicei, deoarece este un medicament puternic si poate produce stari de voma pasarilor. (se gaseste in farmaciile veterinare)
b) Uleiul de usturoi (poate fi folosit in combinatie cu drojdia de bere) – se umezesc grauntele cu ulei de usturoi si apoi se adauga eventual drojdia, inainte ca acestea sa fie puse in hranitoare. Este folosit ca modalitatea de a preveni aparitia si dezvoltarea anumitor bacterii in organism, insa nu poate fi considerat tratament.
2. Tricomonoza - unii spun ca virusul care duce la aparitia acestei boli este prezent in organismul oricarui porumbel, insa el trebuie mentinut la un nivel la care prezenta lui sa nu afecteze organismul. Aceasta boala apare in general la efort pe baza slabirii organismului, dar si in situatiile in care umiditatea isi face prezenta in crescatorie,eventual cauzata de starea vremii de afara.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Metronidazol-ul uman (pastile). Este tratamentul consacrat pentru acest tip de boala si cu rezultatele cele mai bune. Se administreaza 3-5 zile cate 1/4 pastila, in prima zi 1/2 pastila. Este bine ca in timpul acestui tratament porumbeilor sa le fie administrate si anumite vitamine. (se gaseste in farmaciile umane).
b) Ronidazole 10% (praf). Durata recomandata a tratamentului este de 4-10 zile, de asemenea in combinatie cu vitamine, zilnic sau la doua zile, in functie de situatia din crescatorie. Este probabil cel mai folosit medicament pentru solutionarea acestei probleme.
3. Infectiile respiratorii – probabil boala care ne chinuie cel mai mult! Se manifesta cu excremente predominant lichide si/sau de culoare deschisa insotite in unele cazuri si de un miros intepator. De asemenea poate cauza umezirea excesiva a ochilor precum si murdarirea narilor. Se observa deseori si pierderea luciului penajului la porumbei. Durata tratamentului este de 4-8 zile si se recomanda folosirea vitaminelor in paralel. Tratamentul se repeta la 1-2 luni in extra sezon, iar in timpul sezonului se recomanda tratarea porumbeilor la cel mult doua-trei saptamani.
Variante de tratare/prevenire:
a) Enrofloxacina (solutie/pastile) / Enrofloxarom (solutie/pastile). Se gasesc in farmaciile veterniare si sunt preferate de multi deoarece sunt mai usor de procurat si administrat. Multi le considera insa slabe si asta este si parerea mea (depasite).
b) Doxivit (praf) combinat cu Tylosina (praf). Se gasesc in farmaciile veterniare.
c) Orni Special (pliculete specializate).
d) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in functie de stadiul in care se afla boala. (Este un antibiotic cu spectru larg)
4. Salmoneloza – este una din bolile foarte neplacute si nu totdeauna tratabila. In fazele avansate se manifesta cu paralizarea articulatiilor si/sau umflarea incheieturilor.
Cu toate acestea nu este insa o boala frecventa. Este mai degraba o boala care se ia, decat care apare, de aceea evitati sa aduceti in crescatorie pasari care provin din medii cu probleme.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in functie de stadiul in care se afla boala.
b) Parastop (pliculete specializate).
5. Paramixoviroza – cu siguranta una dintre cele mai dure boli care pot aparea la porumbei, dat fiind ca deseori duce la mortalitati. Se manifesta in prima faza prin excremente apoase si lipsa poftei de viata. In fazele finale, se manifesta cu pierderea echilibrului si rasucirea gatului.
Modalitatea de prevenire a acestei boli este vaccinarea cu vaccin special. Crescatorii care participa la concursurile cu porumbei sunt obligati ca la inceputul fiecarui an, respectiv la inceputul sezonului cu puii (pentru cei aflati in cauza) sa-si vaccineze porumbeii impotriva acestei boli.
Exista doua tipuri de vaccin anti-paramixoviroza:
a) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 6 luni (Columbovac, Paramixovacol etc)
b) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 12 luni (Newcavac, Nobilis etc.cunoscute drept “cele laptoase”)
Important: De remarcat insa ca, inaintea vaccinarii pasarilor cu vaccin anti-paramixoviroza, acestea trebuie sa aiba o stare de sanatate perfecta! Altfel, exista riscul ca vaccinul sa nu-si faca efectul dorit.
Tratamentele obligatorii premergatoare vaccinarii anti-paramixoviroza sunt:
1. Viermi
2. Tricomonoza
3. Infectii respiratorii
4-5. Coccidioza si Salmoneloza (in caz ca nu au mai fost tratate niciodata, sau au mai existat probleme de la ultima tratare impotriva acestor boli)
Cu propunerea de a se tine cont de numarul maxim de zile recomandat mai sus pentru fiecare din aceste tratamente.
6.Coccidioza- apare in general in crescatoriile umede.Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza, deoarece este bine stiut ca aceasta poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.