Pentru ca suntem in perioada in care intarcam puii, prima serie, a doua serie de pui, probleme pot oricand sa apara si este bine sa fim pregatiti in orice moment. In cazul puilor probleme respiratorii sunt des intalnite daca porumbeii nu beneficiaza de toata atentia noastra. Dr. Colin Walker, in cartea sa “Sanatatea, bolile si managementul porumbeilor”, vorbeste despre simptomele respiratorii in cazul porumbeilor tineri, a puilor in special dupa intarcare cand puii au parte de o perioada mai stresanta.
La porumbeii tineri acestea apar de obicei sub forma narilor patate, fie sub forma “racelii ochiului”. Puii afectati trebuie separati si tratati fie cu Vibravet 20 mg, 1/2 tableta o data pe zi, fie cu Baytril, 3 picaturi de doua ori pe zi. Daca apar din ce in ce mai multe cazuri in fiecare zi, sau mai mult de 10 % din pui sunt afectati, intreg grupul trebuie tratati cu doxiciclina 12% (1/2 lingurita la 1 litru de apa) sau cu Resfite (1/2 lingurita la 1 litru de apa) timp de 2-5 zile.
Totusi, aceasta situatie denota ca exista undeva o neregula in management sau intretinerea conditiilor din adapost, care va trebui corectata pentru a preveni aparitia altor probleme mai departe. Consider ca prezenta mucusului in gatul porumbeilor nu este un semn demn de incredere al infectiei respiratorii la porumbeii tineri. Toti porumbeii au, permanent, aproximativ 1,5 ml mucus in gat. Nivelul mucusului poate creste in cazul unei infectii respiratorii, dar nu putem cuantifica procesul. In mod similar, sunt precaut in diagnosticarea infectiei respiratorii daca pasarea gafaie dupa antrenamente. Pasarile cu infectii respiratorii pot sa gafaie excesiv, dar acest fenomen este influentat mult prea mult de alti factori, precum stadiul naparlirii, nivelul formei fizice si caldura de afara, pentru a fi un indicator sigur. Mai mult de 90% din bolile respiratorii ale porumbeilor tineri se datoreaza infectiilor cu Chlamydia si Mycoplasma. Aceste microogranisme sunt deja in corpul multor pasari si crestere a numarului lor este declansata de fatorii de stres. Atunci cand pasarile sunt stresate, aceste microorganisme se inmultesc si se pot muta diferite regiuni ale corpului, inclusiv in caile respiratorii sau pe traiectul gastrointestinal. In timpul acestor izbucniri ale Chlamydiei, este importanta mentinerea unui mediu sanatos in adapostu, pentnru ca sistemul imunitar al porumbeilor sa functioneze la maxim si sa se reduca numarul de microorganisme din corpul lor. Sursele de stres continuu, precum suprapopularea trebuie eliminate. In plus, folosesc medicamente anti-Chlamydia, in scopul reducerii nivelului de microorganisme, ininate ca sa se produca o paguba majora.
Scopul tratamentului la pasarile tinere nu este sa elimine microorganismul definitiv, ci sa-l mentina la un nivel scazut, la care sa nu poata provoca probleme. Chiar in cele mai ingrijite colonii din Australia, se pot astepta cateva izbucniri ale bolii intre lunile ianuarie si mai. In mai, pasarile deja mai in varsta, mai in forma si-au incheiat deja naparlirea, multe probleme limitandu-se de la sine. Odata inceput tratamentul, porumbeii vor inceta sa mai raspandeasca agentul bolii, si astfel porumbeii care se refac pot fi intorsi in crescatorie. In mod special porumbeii tineri raspund mai bine medicatiei odata revenite pe propria lor odihnitoare si in compania altor porumbei.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cornelcorsicanu
Mesaj:
cornelcorsicanu
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.